Ik wil graag payrollen, maar wat als ik ziek word?

Ziek als payroller? Raak niet in paniek, lees gauw verder

Heb je net de baan gevonden die bij je past, hoor je dat je werkgever wil dat je via payroll voor hem aan de slag gaat… Wat doe je dan? Je denkt misschien gelijk: welk loon krijg ik dan, welke zekerheid heb ik? En wat als ik ziek word? Raak niet te snel in paniek. Vraag gelijk met welk payrollbedrijf jouw toekomstige werkgever samenwerkt en ga op onderzoek uit. Heb je toch nog vragen? Misschien heb je dan ook iets aan onze blog.

Ziek melden

Heb je wel eens voor een uitzendbureau gewerkt? Dan komen sommige dingen rondom het ziek melden je misschien bekend voor. Zodra je ziek bent, meld je dat namelijk niet alleen bij de direct leidinggevende van het bedrijf, maar ook bij het payrollbedrijf. Zij zijn namelijk je juridisch werkgever en daarom moet je ze net zo serieus nemen als het gaat om het doorgeven van informatie als je baas. Dit soort details vind je ook terug in het contract dat je bij hen tekent en natuurlijk in de CAO. Werkt dit payrollbedrijf met een uitzend-CAO, dus van de ABU of NBBU? Mooi zo, dan mag je er vanuit gaan dat al jouw rechten goed geregeld zijn!

Contactpersoon tijdens je ziekte

We hadden het eerder al over het doorgeven van informatie. Als je langere tijd ziek bent, heb je een contactpersoon. Hij of zij houdt in de gaten hoe je je voelt, of je al weet wanneer je weer aan de slag kan, etc. Normaal gesproken zou iemand binnen het bedrijf dit doen. Maar als je payroller bent, is een medewerker van die organisatie je vaste contactpersoon. Kijk er dus niet gek van op als ineens een onbekend iemand je opbelt en vraagt hoe het nu met je gaat. Je mag er echter wel vanuit gaan dat deze persoon net zo goed zijn werk doet als een HR-manager. Ben je langdurig ziek of is er iets ernstigs aan de hand? Dan wordt, zoals het hoort, de Arbodienst ingeschakeld. Je kunt er dus vanuit gaan dat je bij een payrollbedrijf goed wordt behandeld als je ziek wordt.

Lees goed je contract door

Payrollbedrijven bieden verschillende types contracten aan werkgevers aan. Het is dus belangrijk dat je alle details goed doorleest en eventueel bespreekt met het payrollbureau en/of je baas voor je tekent. Zorg dat je goed weet aan welke verplichtingen je moet voldoen en aan welke verplichtingen zij moeten voldoen. Hoe lang krijg je doorbetaald en hoeveel? Is je werkgever verplicht je in dienst te houden of niet? Zolang je dit allemaal maar goed weet en je altijd terecht kan voor advies, mag je er vanuit gaan dat je met een gerust hart ziek kan worden… Ook al wil je dat natuurlijk liever niet.

Geef een reactie