Worden payrollers nou wel of niet gelijkwaardig behandeld?

Hoe zit het met het verschil tussen payroll en vast personeel?

Al jarenlang bestaat het idee dat payrollers niet gelijkwaardig behandeld worden als vast personeel. Ze zouden beschouwd worden als flexibele uitzendkrachten. Mensen die voor korte duur aangenomen kunnen worden en zonder blikken of blozen weer de straat opgestuurd kunnen worden. Ook zouden ze enorm achterlopen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar is dit allemaal wel echt waar? Wij wilden voor eens en altijd zekerheid hebben. Lees in dit blog het antwoord op de vraag: worden payrollers nou wel of niet gelijkwaardig behandeld als vast personeel?

Goed nieuws voor payrollers

Ok, misschien werden payrollers in het verleden niet heel netjes behandeld door hun opdrachtgevers. Maar betekent dit dat we afstand moeten houden van payroll? Is er inmiddels niks veranderd? Gelukkig wel. Recent maakte gemeente Utrecht bekend dat zij hun werknemers die werken onder payroll gelijk zullen behandelen als hun vaste personeel. Zo krijgen deze krachten een gelijkwaardige beloning op basis van het normale CAO voor vast werk. Dit voorkomt een ongelijkheid in de werkvloer in salaris en waardering. Ontstaat er wel een ongelijkheid, omdat payrollers meer of minder betaald krijgen? Dan wordt er een onveilige, onprettige sfeer gecreëerd, waarin veel ongenoegen, jaloezie, stress en verloop ontstaat.

Waarom payroll tegenwoordig een prima keus is

Maar is het echt nodig om het CAO van een payrollbedrijf aan de kant te schuiven en payrollers onder het normale CAO voor vaste werknemers te scharen? Is het payroll CAO dan echt zo onaantrekkelijk? Nee hoor. Gemeente Utrecht heeft deze noodgreep puur en alleen geplaatst, juist zodat een hoop payrollers op den duur in vaste dienst worden genomen. Maar willen laatstgenoemden dit wel? Hét grote voordeel van payroll is juist die heerlijke vrijheid. Je bent immers geen werknemer onder een vervelende baas. Nee, je wordt als werkgever ingehuurd door een opdrachtgever! Je wordt uitbetaald door het payrollbedrijf, dus dat bureau is jouw juridisch werkgever. Het bedrijf waarvoor je werkt, in dit voorbeeld gemeente Utrecht, huurt jou als het ware gewoon in als specialist. Dat betekent dat je ook zo behandeld wordt. Als een volwaardige partner die bij mag dragen aan het bereiken van een zo goed mogelijk resultaat. En niet als een van de vele collega’s.

Ga in gesprek met een specialist in payroll

Wil jij weten wat in jouw situatie de beste keus is? In vaste dienst gaan of werken vanuit payroll? Ga op zoek naar een gedegen payrollbureau en ga in gesprek met een specialist. Deze vertelt je graag en eerlijk wanneer payroll wel en niet past, welke voordelen het biedt en welke taken uitbesteed kunnen worden door middel van payrollen. Dan kun je zelf altijd nog bepalen of payroll wel of niet bij jou past!

Geef een antwoord