Wat doet de deurwaarder precies?

Het inschakelen van een deurwaarder

Bent u van plan om niet langer op uw rechtmatige geld te wachten? Dan is de deurwaarder als enige in Nederland bevoegd om beslag te leggen op loon, salaris, andere inkomsten, spaargeld of roerende en onroerende zaken. Ook kan de deurwaarder woningen en bedrijfspanden laten ontruimen. Bent u benieuwd hoe de deurwaarder precies te werk gaat? Lees dan snel verder voor meer informatie.

Wat is een deurwaarder?

Een deurwaarder wordt ook wel een openbaar ambtenaar genoemd. Deze heeft hierdoor wettelijke bevoegdheden om een betaling af te dwingen. Zo zorgt de deurwaarder ervoor dat schuldeisers hun rechtmatige geld krijgen. Daarbij voert de deurwaarder ook vonnissen uit. Indien iemand een bepaald bedrag moet betalen volgens de rechter en dit geweigerd wordt, mag de deurwaarder tegen de wil van de veroordeelde in beslag leggen op inkomen, vermogen en roerende- en onroerende zaken. Wanneer de beslaglegging aan het verschuldigde bedrag voldoet, is tevens aan het gerechtelijk vonnis voldaan. De deurwaarder is de enige persoon die hiertoe gemachtigd is.

Het incassotraject

Om te zorgen dat de schuldeisers het geld waar zij recht op hebben terugkrijgen, wordt er gebruik gemaakt van een incassotraject. Ieder nieuw traject heeft twee fases. Het voor-gerechtelijke traject en het na-gerechtelijke traject. De face voor het gerechtelijke traject bestaat uit het versturen van diverse incasso’s, zoals aanmaningen en sommatieverzoeken. In de fase na het gerechtelijke traject ligt de nadruk op het nemen van wettelijke dwangmaatregelen, waar enkel de deurwaarder toe gemachtigd is.

Een deurwaarder of incassobureau kiezen?

Is het verstandiger om voor een deurwaarder te kiezen of kunt u beter de keuze maken voor een incassobureau? Een incassobureau heeft allereerst geen wettelijke bevoegdheid of status. Hierdoor mag het bureau zich enkel bezighouden met incassowerkzaamheden voor en na het gerechtelijke vonnis. Hierna houdt de macht van het incassobureau op en moet alsnog de deurwaarder ingeschakeld worden voor het ondernemen van verdere juridische stappen. De deurwaarder daarentegen mag wel het gehele incassotraject uitvoeren. De deurwaarder houdt zich bezig met dezelfde voor- en na-gerechtelijke procedures als het incassobureau, maar mag ook na het gerechtelijke traject dwangmaatregelen toepassen. Om volledige zekerheid te hebben, kunt u dus het beste een deurwaarder inschakelen. Zo bent u ervan verzekerd dat u uw rechtmatige geld ook daadwerkelijk terugkrijgt.

Geef een reactie