Betaalgedrag bedrijven verslechterd

Uit een onderzoek van incassobureaus dat jaarlijks wordt uitgevoerd, blijkt dat het betaalgedrag van bedrijven in Nederland steeds slechter wordt. Het onderzoek geeft aan dat bedrijven steeds later hun rekeningen betalen. Het VCMB, het Verbond van Crediet Management Bedrijven verwacht echter dat het betaalgedrag van Nederlandse bedrijven nog slechter wordt. Het onderzoek is gericht op de trends en ontwikkelingen in het betaalgedrag van Nederlandse bedrijven.

Een reactie van bedrijven op het versoberde betalen van rekeningen, is dat bedrijven steeds kortere betalingstermijnen instellen. De betalingstermijn was vorig jaar nog gemiddeld 31 dagen, dit jaar is de termijn verlaagd naar gemiddeld 27 dagen. Een ander gevolg is dat ook incassobureaus steeds vaker ingeschakeld worden. Een maand nadat de betalingstermijn is verstreken start zon 19% een incassoprocedure. Dat percentage was vorig jaar nog slechts 11%.

Ook blijkt dat bedrijven steeds vaker op zoek zijn naar creatieve oplossingen. Zo blijkt dat ruilhandel een veel voorkomende zaak is op het moment dat er betalingsproblemen zijn. Bijna 10% van de Nederlandse bedrijven heeft vorig jaar te maken gehad met ruilhandel.

Het VCMB geeft aan dat kan het verslechterde betaalgedrag van bedrijven in ons land, voor de Nederlandse economie verregaande gevolgen heeft. De liquiditeitspositie wordt door de achterstallige betalingen verslechterd, waardoor dit in de gehele keten merkbaar is, zo meldt Mannes Westhuis, voorzitter van het VCMB.

Geef een reactie